Inspirasjon fra sør

Etter en lang vinter drømmer mange nordmenn om sterke farger og en lysere tilværelse. Man kan, hvis man har mulighet til det, reise vekk til sørligere strøk for å nyte varmen og en sommerlig stemning. Hvis man heller vil få sommeren og livlige farger inn i hjemmet, kan man gjøre små forandringer i interiøret.

Hvor finner vi inspirasjon til fargerikt, men samtidig stilfullt interiørdesign? Landene i Sør-Europa er gode inspirasjonskilder, men fargene som brukes i for eksempel Italia, Spania og Portugal er ganske myke farger. I portugisisk kultur og byggetradisjon brukes mye hvitt, og det er noe vi allerede har i norsk og nordisk design. I Norden assosierer vi gjerne den hvite fargen med vinter, kulde og snø, og det er akkurat det vi vil unngå når våren kommer. Vi kan derimot bemerke oss den vakre og himmelblå fargen som brukes mye i portugisiske hus, og ta den med i andre designer og uttrykk. Denne fargen er livlig og sommerlig.

Hvis vi tar en titt enda lengre sør og drar helt til Latin-Amerika, kan vi finne kilden til årets trender. Noe amerikanerne har visst lenge og meksikanerne enda lengre, er at farger, mønstre og materialer fra denne store delen av verden kan passe inn i hvilken som helst natur og kultur. I både USA og i Mexico brukes mye mørkt treverk og hvit sten i husene. Man blir med en gang tatt med til store, varme og vakre hus i sørstatene i USA, med åpne kjøkkenløsninger og store peiser. Det er naturligvis en enkel sak å kombinere sterke farger med kritthvite vegger og mørkt treverk. De tre viktigste fargene i Mexico er de samme som i flagget, nemlig grønt, rødt og hvitt.

Det brukes ofte mye gult, kanskje fordi den gule maiskolben er et sterkt symbol blant urfolk i landet. Det er en munter og livlig forandring fra rent og minimalistisk nordisk design i strenge nyanser av hvit, grått og svart. Man trenger ikke å gjøre de store forandringene for å pynte med litt rødt, grønt og hvitt i stua! Hvis man ikke vil nøye seg med noen små pyntegjenstander og heller vil gjøre en ordentlig oppussing, er det vanskelig å budsjettere dette uten drahjelp fra forbrukslån og god planlegging.

I denne retningen innenfor interiørdesign er de sterke fargene myke og innbydende, fordi de blir brukt på mindre overflater og objekter. Det er hovedsakelig de hvite flisene på veggene i kombinasjon med mørkt tre som gjør det stilfullt og tilpasningsdyktig. I de siste årene har også symbolikk fra dette landet blitt populært i vår kultur, kanskje uten at vi er bevisste på at det stammer fra kulturen det faktisk kommer fra. Joda, halloween har vi hatt i noen år nå, men kostymer med masker som ser ut som skjelett med en blomsterkrans i håret er unektelig fra den katolske tradisjonen med La Catrina, de dødes helgen. I popkunst har også kaktusen fått mye oppmerksomhet i det siste. Innenfor matkultur, interiør, kles- og smykkedesign har meksikansk inspirasjon fått innpass i nordisk design og mote.