Dekorer med gjentagende mønstre

Gjentagende mønstre er en fin detalj, enten du skal kjøpe nye gardiner, nytt tapet eller puter. Hvis du er litt kreativ, kan du til og med lage eget tilbehør som står i stil med gardiner og tapet.

Det finnes mange typer gjentagende mønstre. Noen kan være veldig kompliserte, mens andre er enkle. Enkle mønstre passer til det meste, mens de mer kompliserte mønstrene kan være litt vanskeligere å matche med andre interiørdetaljer. Skal du matche kompliserte mønstre med andre detaljer, bør du velge tilbehør som er ensfarget. Har du for eksempel gardiner med roser eller blomstermønster, kan du velge ensfargede puter og duker. Alternativt kan du lage helt matchende detaljer, dersom du syr tilbehør selv.

Gjentagende mønstre er moderne

Du finner gjentagende mønstre mange steder, ikke bare på gardiner og tapet, men også på klær. For eksempel har klær fra kari traa ofte gjentakende mønstre, og mange av dem er inspirert av blant annet strikkemønster. Dette er gode eksempler på hvordan gjentagende mønstre har blitt moderne, og hvordan slike mønstre brukes en rekke steder.

Kjøp ekstra gardinstoff

Hvis du kjøper gardiner i metervare og syr selv, kan du kjøpe ekstra mye stoff, og lage duker, løpere og putetrekk i samme stoff. Vær oppmerksom på at altfor mange detaljer i samme stoff kan bli litt overveldende. Det gjelder spesielt dersom absolutt alt er sydd i samme stoff. Dersom motivet er litt enklere, kan du satse på mange detaljer i samme stoff. For å gjøre det mindre overveldende, kan du dessuten plassere detaljene i andre rom, slik at hele boligen har et gjentagende tema. Kjøper du ferdiggardiner kan det være litt vanskeligere å finne metervare i samme mønster.

I tillegg til at ekstra gardinstoff kan brukes til interiørdetaljer, kan du også bruke det til å sy klær til deg selv eller barna. Finner du et gardinstoff med et fint, gjentagende mønster, er det altså all grunn til å kjøpe noen ekstra meter.

Strikk i samme stil

Hvis gardinene er i et enkelt mønster, kan du strikke tilbehør i samme stil, eller i hvert fall i de samme fargene. Hva menes egentlig med et enkelt mønster? Det kan for eksempel være et sikksakkmønster, eller striper. Kompliserte mønstre som roser eller figurer er litt vanskeligere å strikke. Velger du enfargede eller tofargede gardiner, blir det selvsagt langt enklere å strikke tilbehør som passer sammen med gardinene. Hvis gardinene er ensfarget, er det fint om du lager tilbehør med livlige mønster, gjerne gjentagende mønstre. Du trenger ikke å være ekspert på mønsterstrikk for å klare dette. Stripemønstre eller bølger er enkle å strikke, og tar seg veldig fint ut. Er du en mer erfaren strikker, kan du velge åttebladsroser eller andre tradisjonelle mønstre. Disse passer like fint til puter og duker som til gensere og votter, og du kan gjerne bruke et vottemønster som inspirasjonskilde.